Kracht en creativiteit: een verhaal uit de dagelijkse praktijk Linda Frank...

 

Tijdens een van mijn wandelingen over de begraafplaats ontmoette ik een oudere meneer. Hij bezocht het graf van zijn vrouw. Zij was 7 maanden geleden na een lang ziekbed overleden. Meneer vertelde dat het echtpaar 10 jaar terug van Amsterdam naar de kust was verhuisd en dat dit de gezondheid van zijn vrouw (ze had een longaandoening) zeer goed had gedaan. Helaas ging het het laatste jaar heel slecht met haar en kwam ze nog nauwelijks de deur uit.

Meneer bezoekt het graf van zijn vrouw geregeld. Dan maakt hij het graf netjes en vertelt hij haar wat hem zoal bezighoudt. Eigenlijk gaat het best goed met hem zegt hij met een soort trots. Hij zorgt goed voor zichzelf, kookt bijna elke dag en gaat er vaak op uit. Heeft genoeg contacten om hem heen. Ook van gezellige dames krijgt hij aandacht vertelde hij knipogend....

Het enige waar hij niet aan kon wennen was het alleen thuiskomen. Dat vond hij verschrikkelijk! Maar ook hier had hij een oplossing voor gevonden. Wanneer hij op pad gaat dan laat hij de radio en een lampje aan en komt hij niet meer in stilte thuis. Tuurlijk was het nog lastig om thuis te komen, maar op een of andere manier maakt het een enorm verschil.

Zo had hij ook nog een oplossing voor het alleen eten. Hij zet het bord, bestek en het glaasje wijn van zijn vrouw neer en proost nog elke avond.

Ik heb in de dagen erna nog geregeld aan dit gesprek gedacht. Het lijken kleine of simpele oplossingen, maar het brengt deze meneer zoveel. De kracht van deze meneer om naast het verdriet ook het leven weer te omarmen, maar ook de creativiteit om oplossingen te vinden maakte grote indruk op mij. Die kracht en creativiteit neem ik met liefde mee in mijn werk wellicht kan het iemand anders ook iets brengen.

Linda Frank
www.stichting-nabestaandenzorg.nl

Linda Frank 12x12.jpg
Vivian Bax