Het verhaal van Ella Breij

 

Op het moment dat ik dit schrijf, is vanmorgen om 05.00 uur de harde lockdown in Nederland ingegaan. We maken weer pas op de plaats de komende weken. Ieder ‘voelt’ dit op zijn of haar manier. 

Maar wat betekent zo’n lockdown en/of de beperkende regels, als je familielid op sterven ligt of onlangs is overleden? Hoe ga je om met de regels van afstand en hoeveelheid personen die je per dag mag zien, versus de behoefte van delen met je geliefden van verdriet, verhalen en samen zijn? Waar loop je tegenaan met het regelen van praktische zaken?

Veel om over na te denken, terwijl niets in je dat wil. Tegenstrijdigheid…dat is een woord wat niet past bij rouwen. Vooral dat ‘strijden’ met administratieve zaken die voor je gevoel niet bij het rouwproces horen maar er wel zijn.

Wat kan helpen om helder te kunnen communiceren in deze periode is om, wanneer je onbekenden spreekt, kort te benoemen dat je in een periode van rouw zit. Dat je recent een dierbare hebt verloren. Misschien niet fijn, maar je creëert zo wel duidelijkheid en begrip, in een periode die om meerdere reden voor velen van ons niet prettig is. 
Om voor jezelf overzicht te houden:

  • Schrijf de datum, tijd en naam op met wie je gesproken hebt

  • Plan voor jezelf een of meerdere momenten in om te gaan zitten om administratieve zaken te regelen

  • Geef aan op welke tijden je bereikbaar bent om terug te bellen

  • Maak een map aan met belangrijke documenten en bewaar kopieën van stukken die je gaat versturen

  •  Wanneer je daar behoefte aan hebt, vraag of iemand met je mee wil kijken, een vertrouwd persoon uit je omgeving of wellicht geef je de voorkeur aan een professional.

 

Uit de praktijk is gebleken dat nabestaanden vaak pas aan rouwen toekomen wanneer zij weer overzicht hebben voor met name de praktische en administratieve zaken. Wanneer je kiest voor een professional, ga dan voor jezelf na waar je behoefte aan hebt. Iemand die je bijstaat bij de praktische zaken. Of heb je meer de behoefte aan iemand die naar je luistert, of een combinatie van die twee? Ook dat is mogelijk. 

 

Ella Breij

Vivian Bax