Muziek bij verlies en verdriet

 

MUZIEK BIJ VERLIES EN VERDRIET
Het verhaal van Marij Ochse:

 “Muziek raakt je: het doet je verwonderen, verbazen, emotioneren, herinneren, het verbindt je met anderen.
Muziek grijpt in op de diepste structuren in het brein. We leren het zelfs eerder dan taal.” 
 *

Het bijzondere van muziek is, dat het als het ware tijd en ruimte overbrugt en herinneringen oproept  aan mooie, vreugdevolle, maar ook verdrietige momenten in het leven. Bij uitvaarten speelt muziek vaak een belangrijke rol. Wat nabestaanden met woorden op dat moment niet kunnen zeggen, wordt met (de tekst van) een passend lied verwoord en vertolkt. Ook het lievelingslied of –muziekstuk van de overledene wordt vaak tijdens de uitvaart beluisterd. De kracht van muziek is dat het troost kan bieden en de aanwezigen bij een uitvaart verbindt in hun verlies en verdriet.

Op de site van een landelijke uitvaartorganisatie is een top 20 te vinden van meest gebruikte muziek bij uitvaarten, met o.a. Time To Say Goodbye (1), Trein Naar Niemandsland (4), We’ll Meet Again (7), ‘The Rose’ (zelfs 2x op 9 uitgevoerd door Bette Midler en op 11 door André Rieu) en I Did It My Wway (17). Heel eerlijk… muziekstukken, waarvan ik hoop dat ze nooit op mijn uitvaart worden gespeeld. Alhoewel, Dat Ik Je Mis van Maaike Ouboter (12), vind ik wel heel mooi. En waarachtig staan er ook twee klassieke werken in die top 20!:  Air van Johan Sebastian Bach (18) en Ave Maria van Frans Schubert(10).

Bij een andere uitvaartorganisatie blijkt het populaire Roller Coaster van Danny Vera op de 5e plaats de top 10 van uitvaartmuziek binnen te stormen. En op 6 maakt een ‘gouwe ouwe’ een comeback: Mieke Telkamp met Waarheen, Waarvoor.

Het lied De Weg van Guus Meewis (16 in de eerder genoemde top 20) kende ik niet en dus heb ik het beluisterd via Youtube. De tekst sprak me erg aan, kwam binnen. In de chat bij dit lied op Youtube staan oneindig veel reacties van mensen die een dierbare hebben verloren door overlijden. Maar ook verdriet over het einde van een relatie of mensen die kampen met uitzichtloze gezondheidsproblemen. Je kunt blijven scrollen, het houdt niet op. Ontroerend om te lezen wat (de tekst van) dit lied met mensen doet. Ze halen er kracht uit of het brengt hen terug bij het moment van afscheid nemen van dierbaren. In de chat worden ook lieve berichten aan overledenen en nabestaanden gestuurd. En daar reageren dan ook weer andere mensen op en worden er heel wat harten onder de riemen gestoken. En dat allemaal door één lied.
Dat raakt me.

Voor mijn eigen uitvaart heb ik ook wel muziekwensen. Ik ben (ook) een groot fan van klassieke filmmuziek. Daar mogen gerust wat passende stukken van gespeeld worden. Ik denk dan aan Weep You No More Sad Fountains’ uit de film Sense and Sensibility gecomponeerd door Patrick Doyle en Mary, Queen Of Scots gecomponeerd door John Barry. Uit het reguliere klassieke repertoire vind ik Le Dernier Sommeil De La Vierge van Jules Massenet heel mooi. En natuurlijk het lievelingsstuk van mijn man en mij: Romanze uit het 1e pianoconcert van Frederique Chopin. Misschien moet ik er nog eens verder over nadenken. Er is zoveel mooie muziek, dat het moeilijk kiezen is.

Wil je zelf de regie houden over je eigen uitvaart en dus ook over de muziek? Diverse uitvaartorganisaties geven de mogelijkheid om vooraf uitvaartwensen vast te leggen, dus ook muzikale wensen voor de uitvaart. En ben je nieuwsgierig geworden? De muziek die in deze blog wordt genoemd is allemaal terug te vinden via Youtube.

 

* Citaat zie: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/waarom-muziek-goed-is-brein/
 
Marij Ochse

DSC09073_DxO.jpeg
Vivian Bax